dimarts, 1 de juliol del 2014

UNIVERSITAT D’ALACANT PER LA DEMOCRÀCIA



“MOOC gobernanza” ( Massive Open Online Course), així s’anomena aquest nou projecte web obert a tothom que te com a repte estendre i enfortir l’afer polític a la societat civil.
Organitzat des de l’àrea de Ciència Política de la Universitat d’Alacant i des de Maig a Novembre, aquest curs dirigit per professors, representants de moviments socials, culturals, sindicats i polítics, utilitzarà una metodologia didàctica orientada a l’aprenentatge que anirà des de la història de la democràcia fins als processos electorals passant per la participació ciutadana, xarxes socials, etc.

Calen iniciatives com aquesta arreu del món per ficar sobre la mesa el pes de la realitat.


En aquestos moments el “sistema” transcendeix els estats: l’intenta d’universalitzar l’organització de la vida social, econòmica, legislativa i política dels pobles pel bloc tecnològic-tecnocràtic en mans de bancs i transnacionals o corporacions, on explotació, productivitat, competitivitat i consum han de fer créixer indefinidament la “seua” economia, estan portant la humanitat i el planeta a la seua destrucció. Aquest ideal del neoliberalisme i la monoculturalitat global exerceix dintre un ordre que podríem titllar de criminal.

Cóm podrem lluitar contra aquest poder en tant consentim donar-li autoritat a aquest pervers dogma democràtic que resa afirmant que “la quantitat mana”?
Cóm lluitar contra un mamut que te a les seues mans absolutament tots els mitjans de comunicació de masses? Que financen partits polítics on es negligeix l’aspecte ètic dels seus programes electorals?
Es defensa la llibertat d’expressió alhora que es demonitza a aquells que lluitem en contra dels seus abusos. Són la veu de la hipocresia, la mentida i l’acusació insensata. Això si, fent ús d’una doble moral corporativa,  les seues “fundacions” s’encomanen a actes solidaris, defensa dels drets humans, sostenibilitats ambientals, etc., fins que l’obscenitat es fa present quan hom forada amb els ulls de la consciència aquest aparador de màrqueting i se n’adona d’espolis i destruccions salvatges al medi, violacions dels drets humans, esclavituds: Maputxes, Waoranis i centenars de pobles originaris són devastats per transnacionals que, en nom de la democràcia i el progrés, mai no seran notícia als grans mitjans de comunicació.

Aquesta gent ha de “pensar” per nosaltres? Tindre cura de la nostra cultura, del nostre hàbitat? Imposar normatives, legislacions laborals? Controlar-nos en tot moment i a tota hora?
La tecnocràcia no és compatible amb la democràcia! Ni les multinacionals ni les grans superfícies (tampoc els exèrcits ni les presons).

Cal, ara mateix, un canvi urgent i radical de percepció de món, tornar a reintegrar-nos amb la naturalesa lluitant contra un “sistema” que ens incita durant les 24h. a evitar-ho.
L’educació és primordial en la etapa dúctil de la vida. Una pedagogia basada en l’amor per la vida, on vida és diversitat i diferència, relació, respecte, compromís... món, humans, naturalesa, no hi ha jerarquies, ningú no mana, les coses s’han de fer en funció d’allò que és positiu pels altres i, per tant, per a mi mateix.

L’actual model de democràcia no és compatible amb la Vida de l’Ésser i els seus ritmes, no és habitable, ha esgotat la seua credibilitat, doncs el polític ja no és la dimensió humana de la política, és una altra cosa,  i d’això hi haurà molt que parlar en aquest MOOC.